shadow

Ovisnost i sloboda

Ovisnost je suprotnost slobodi, što manje ovisimo o bilo čemu (u materijalnom smislu) to smo slobodniji.  Što veću potrebu osjećamo za duhovnim vrijednostima i obogaćujemo svoj duh to smo slobodniji. Što više znamo, imamo više prijatelja koji nam vjeruju, spremniji smo da im pomognemo .

Onaj čovjek koji zna da pliva i leti (sa zmajem ili avionom) on je slobodniji od onoga koji zna samo da korača i vozi.

Znanje oslobađa.

Zato treba učiti čitav život.

Ljubav prema slobodi je pola slobode.

Sloboda je uslov života.

Ako je kapitalizam po definiciji, davanje prioriteta sticanju materijalnog bogatstva i njegovoj trenutnoj potrošnji nad poštovanjem moralnih vrijednosti jednog društva, onda je Jovan Krstitelj bio prvi koji je na to ukazao.

Čak je tražio od onih koji teže samo sticanju sve više dobara, pohlepnih, prevrtljivih vladara i njegovih poštovalaca da se pokaju.
To je toliko razbjesnilo pijanog Iroda da mu je zbog toga odsjekao glavu.

Pošto se nastavilo kritikovanje nemoralnosti i izopačenosti sistema, Imperije i njihovih vazala od strane nastavljača ideja Jovana Krstitelja predvođenih Isusom Hristom, kažnjavanje je postalo brutalnije – razapinjanjem na krst.

Zbog takve brutalnosti pokret otpora imperiji je nastavljen u katakombama.

Kada je istrajnost revolucionara zadivila vladare oni su upotrebili najmoćnije oružje protiv njih, institucionalizovanje.

Ni jedna religija se do tada nije pokazala toliko praktičnom za provođenje klasne eksploatacije kao Hrišćanstvo, a kasnije i Islam.

Od kritičara razvrata postala je onaj koji opravdava vladara pred narodom. Samo je katolička crkva mogla narodu da opere savjest, oprosti grijehe, da utjehu, obećanje raja za njih i pakla za vladare i povede ga u rekonkvistu, a zatim i u novi svijet.

Osnovne činjenice se relativizuju i nedovoljno kritički vrednuju, procjenjuju. Isus Hrist je ponižavan, mučen i ubijen na najsvirepiji način jer je govorio protiv (imperije i njenih satelita) nemoralne vlasti.
Te nesporne istorijske činjenice su pokrenule prve hrišćane na nenasilni otpor, ne samo protiv te konkretne vlasti već i protiv sve veće erozije morala, sve lakšeg lišavanja tuđih života i eksploatacije slabijih.

Preko dvije hiljade godina traje sve veća idiotizacija naroda od strane religija kroz sve veći totalitarizam.
Religija tvrdeći da je svaka vlast od boga, guši slobodu zabranjujući kritiku vlastodržaca.
Ni mađarski zid, žica, nikako ne mogu da otvore oči da smo mi svi u logoru.

Da nas moderni kapoi tjeraju da radimo samo za hranu i režije.

Da nas truju GMO i hibridnom hranom i aditivima.

Da nam djecu prisilno vakcinišu.

Da nam mediji liče na razglas u logoru., samo što ovaj logor više liči na indijanski rezervat, gdje još ima lijepih stvari na koje se koncentrišemo da na trenutak zaboravimo na peć koja nas na kraju čeka.

Na novi budući rat, u kojem ćemo mi matori gledati kako nam djecu šalju u NATO mirovne misije.

Kad mladima promijene svijest, oni će sami da se prijavljuju (jer će im TO i SPORT biti jedini izlaz iz geta).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *