Stoička škola u prirodi

U antičko vrijeme su gradovi, a naročito trgovi bili mjesta gdje su se ljudi sretali, diskutovali i odlučivali, pa je tako i Stoička škola o životu u skladu sa prirodom i zdravim razumom podučavala na trgovima. Danas trgovi nemaju tu svrhu, tu se većinom stranim turistima prepričavaju neke legende, simpatični događaji, sviraju drugorazredni ulični svirači, prodaju trećerazredne igračke, žuta štampa, cigarete i slatkiši, trčkaraju djeca i psi. Trgovi su postali mjesta za trovanje i zaglupljivanje. Duša i tijelo zdravog i normalnog čovjeka vapi za netaknutom prirodom, pa utjehu može naći u parkovima i planinama.

Priroda je najbolje mjesto za učenje i za gajenje – razvoj svoga tijela i duha, zato ćemo organizovati izlete stoičke škole u prirodi.

Osim pješačenja ili veslanja do što netaknutije prirode, planiramo organizovanje predavanja i tribina, te zajedničkih uživanja u zdravoj hrani i piću. Danas se na izletištima najčešće peku roštilji, neumjereno jede, pije alkohol i baca smeće. Resetovanje u prirodi velikim količinama hrane i pića pomaže mnogima da izdrže pritisak koji trpe na poslu i kod kuće.

Ovo je poziv zainteresovanima da se jave i predlože mjesto i vrijeme gdje bi se mogli sastati (gdje većina odluči).

Mislim da osim planina, izletišta i poneki park može da posluži.

Podelite ovo:

1 thought on “Stoička škola u prirodi

  1. Osnovne teze cinika (kinika) preuzela je i dalje razvijala stoicka skola. U njezinu se razvoju obicno razlikuje razmjerno samostalna starija faza (IV. do III. st. pr. Kr., Zenon iz Kitija, Kleant, Hrizip ), zatim srednja faza preplavljena platonisticko-peripatetickim idejama (II. do I. st. pr. Kr., Panetije, Posejdonije ) i napokon mlada faza usredotocena na eticka pitanja (od I. st. nakon Kr. pa dalje, Epiktet, Seneka, Marko Aurelije ). Tri osnovne stoicke filozofijske discipline, logika, fizika i etika, pocivaju na nacelno materijalistickoj osnovi (identifikaciji bica uopce s materijom), ali sadrze i niz idealistickih elemenata, kao sto je npr. nauk o svjetskome Logosu i nauk o sudbini (predestinaciji, predodredbi). Senzualisticko-nominalisticku teoriju spoznaje i etiku autarkije (odnosno »apatije«, slobode od strasti) preuzeli su stoici od kinika, s kojima ih povezuju i socijalno-politicka gledista: teorija o prirodenoj jednakosti svih ljudi, odbacivanje institucije ropstva, ideal svecovjecanske zajednice (»oikumene«). Neke eticko-socijalne teze stoika dobile su osobito kulturno-povijesno znacenje po tome sto su postale dijelom krscanskog naucavanja, koje je zamijenilo filozofski pogled na svijet nakon sloma anticke civilizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Autor i urednik:

Mladen Obradović Bajgut

Srbin, rođen u Kuli 1969. godine. 1991. emigrirao iz Zagreba. Borac u Krajini. Muž jedne žene. Otac tri sina. Dvadeset godina radio kao market developer u korporacijama. Preduzetnik u Novom Sadu. Stoik.