Stoička škola u prirodi

U antičko vrijeme su gradovi, a naročito trgovi bili mjesta gdje su se ljudi sretali, diskutovali i odlučivali, pa je tako i Stoička škola o životu u skladu sa prirodom i zdravim razumom podučavala na trgovima. Danas trgovi nemaju tu svrhu, tu se većinom stranim turistima prepričavaju neke legende, simpatični događaji, sviraju drugorazredni ulični svirači, prodaju trećerazredne igračke, žuta štampa, cigarete i slatkiši, trčkaraju djeca i psi. Trgovi su postali mjesta za trovanje i zaglupljivanje. Duša i tijelo zdravog i normalnog čovjeka vapi za netaknutom prirodom, pa utjehu može naći u parkovima i planinama.

Priroda je najbolje mjesto za učenje i za gajenje – razvoj svoga tijela i duha, zato ćemo organizovati izlete stoičke škole u prirodi.

Osim pješačenja ili veslanja do što netaknutije prirode, planiramo organizovanje predavanja i tribina, te zajedničkih uživanja u zdravoj hrani i piću. Danas se na izletištima najčešće peku roštilji, neumjereno jede, pije alkohol i baca smeće. Resetovanje u prirodi velikim količinama hrane i pića pomaže mnogima da izdrže pritisak koji trpe na poslu i kod kuće.

Ovo je poziv zainteresovanima da se jave i predlože mjesto i vrijeme gdje bi se mogli sastati (gdje većina odluči).

Mislim da osim planina, izletišta i poneki park može da posluži.

Podelite ovo:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Autor i urednik:

Mladen Obradović Bajgut

Srbin, rođen u Kuli 1969. godine. 1991. emigrirao iz Zagreba. Borac u Krajini. Muž jedne žene. Otac tri sina. Dvadeset godina radio kao market developer u korporacijama. Preduzetnik u Novom Sadu. Stoik.