brod

Porodica je brod

Životni put mi je lakše shvatiti ako ga zamišljam kao rijeku. Koja je nekad brza i opasna, sa virovima, ponorima i slapovima. Nekad mirna i tiha (dosadna). Obale su isto tako nekad mirne pješčane , često stjenovite strme, smrtonosne.

Obala predstavlja društvo, sistem, poredak koji usmjerava, formira naš život. To su životne okolnosti koje ga nekad usporavaju, nekad lome (slapovi), a nekad tjeraju pod zemlju (ponornice).

Vremenom  čovjek shvati da kao što obala formira rijeku, tako i okolnosti kreiraju njegov životni put.

Dolazimo na svijet ( život – rijeku) u porodici (brodu).

Onaj ko zavoli roditeljski brod, poželi da napravi svoj ljepši, veći. Da stvori svoju porodicu. u tome uspjeva samo ako nađe nekog ko želi da stvori istu takvu porodicu. Onome kome je muka na roditeljskom brodu odluči da pliva sam.

Ko je jak u plivanju (samoći) uživa, a slab se davi (pati). Ali  solo plivanje zna da dosadi.

Taj brod služi stvaranju novog života. Dvoje plivajući skupljaju grane, daščice i od njih prave svoj splav (vezu) koja vremenom postaje čvršća kao brod (porodica). Nečiji brod se raspadne sa prvim jutarnjim zracima sunca. Drugima traje čitav život.

Svaki brod je jedinstven, ali suština (principi konstruisanja) im je ista.

Korito (komunikacija) mora biti nepropusno (čvrsto, precizno) i lagano (opušteno, bez tenzije).

Teret (obaveza) mora biti izbalansirano raspoređen na oba partnera.

Vjetar (spoljni uticaj) treba koristiti vrlo pažljivo, a kada ga nema veslanje mora biti sinhronizovano, složno.

Na brodu se nikad svi istovremeno ne mogu opuštati (potčinjavati) ni kormilariti (odlučivati). Povremeno opuštanje je neophodno, kao što je i budnost (odgovornost) za kormilom konstantna.

Svi poslovi (odluke)su specifični ,uslovljeni i povezani. Sa većim brodom je putovanje rijekom života ljepše.

Veći i sigurniji brod može stvarati samo onaj ko hoće da stiče sve više znanja (stiču se ličnim iskustvom i učenjem), ko ima sve više hrabrosti.

Gradeći svoj brod , ploveći dalje, čovjek gradi sebe (svoje vrline) i postaje stari morski vuk. Unapređujući sebe oplemenjuje se društvo (flota) i stiču se uslovi da se otkrije novi kontinent.

Podelite ovo:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Autor i urednik:

Mladen Obradović Bajgut

Srbin, rođen u Kuli 1969. godine. 1991. emigrirao iz Zagreba. Borac u Krajini. Muž jedne žene. Otac tri sina. Dvadeset godina radio kao market developer u korporacijama. Preduzetnik u Novom Sadu. Stoik.