Dan Zaljubljenih u novac

Pred nama je još jedan veliki praznik potrošačkog društva kada se klanja onome u šta većina potrošača danas najviše vjeruje – NOVCU. Ritual obožavanja novca se praktikuje trošenjem, kupovanjem, a ne zarađivanjem.

Konzumeristička religija zahtjeva od svojih vjernika da sa vremena na vreme žrtvuju svoj teško stečen novac tako što kupuju poklone za druge i tako ubrzavaju zamajac privrede i uništavaju životnu sredinu. Žrtvovanjem novca (kupovinom poklona) nastoji se kupiti ljubav – dokazati zaljubljenost. Time novac podsvesno dobija još veću moć. Vjeruje se da novac obezbeđuje ljubav, sigurnost i sreću. Te se u borbi za njega treba žrtvovati sve – zdravlje, prijateljstvo, priroda …

Vjeruje se da izostanak poklona dovodi u sumnju  vjernost partnera, naročito se vjeruje da pokloni “učvršćuju” vezu. Samo zato što svi vole da nešto dobiju sa njima je lako manipulisati, lako ih je kupiti. Pa su zato vrlo rijetki i dragoceni nepotkupljivi, čvrsti karakteri i veze koje nisu bazirane na koristoljublju.

Kao što vrlo malo dijete nema pojma da je vjernik neke vjerske zajednice, tako ni prosječan potrošač ne zna da duboko vjeruje u svoje bogove (omiljene brendove). Da vjeruje u njemački kvalitet automobila, italijanski dizajn odjeće, u određene robne marke i itd. Ljudi vjeruju da su odabrali cigaretu baš po njihovom ukusu, da samo određeno vino (sa određenim geografskim porijeklom) pomaže zdravlju srca, da im baš magnezijum iz te vode može popraviti krvnu sliku i poboljšati rad srca. Potrošač ne primjećuje da su mu te stavove nametali tokom čitavog života, da za vjerodostojnost tih stavova najčešće nema dokaza i nepristrasnih svjedoka.

Zaljubljeni u novac vjeruju da je novac vječan i svemoguć. Da sve pokreće i da se bez njega ne može opstati. Ne vjeruju da može biti prljav (nastao nelegalnim transankcijama), da smrdi (na korupciju i kriminal). Zato što prema novcu naših okupatora nemamo averziju oni kontrolišu naše medije, institucije i nameću svoje stavove. To je posebno zbog njihovog imidža u koji se uložili ogromna sredstva. Imperijalni stratezi znaju da ako nas ubjede da su superiorniji od nas onda su osvojili našu dušu, nakon toga je osvajanje ostalog puno lakše.

Podelite ovo:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Autor i urednik:

Mladen Obradović Bajgut

Srbin, rođen u Kuli 1969. godine. 1991. emigrirao iz Zagreba. Borac u Krajini. Muž jedne žene. Otac tri sina. Dvadeset godina radio kao market developer u korporacijama. Preduzetnik u Novom Sadu. Stoik.