Bobi Fišer

Na današnji dan 2008. godine je umro Bobi Fišer. Dokazao je svoju razboritost, hrabrost i pravednost prkoseći sankcijama protiv naše zemlje. Zbog toga ga je SAD proganjala do smrti. I tako je imperija pokazala svoje pravo lice.

Podelite ovo:

1 thought on “Bobi Fišer

  1. U sledecem ciklusu Fiser nije ucestvovao. Ponovio je svoje ubedenje da sovjetski igraci imaju medusobni pakt o nenapadanju i da su se svi okrenuli protiv njega. Zato je odlucio da ne ucestvuje na meduzonskom turniru u Amsterdamu 1964. godine. Drzao se ove odluke cak i kad je FIDE promenio nacin igranja: umesto da osam kandidata igraju po principu svako sa svakim sada je igrana serija eliminacionih, nokaut meceva. (U prethodna dva ciklusa FIDE je dobijala zalbe da se, zbog moguceg laziranja, ogranici broj sovjetskih igraca, sto su opet sovjetski sahisti smatrali izuzetno nepostenim) U sledecem ciklusu, na meduzonskom turiru u Susu (1967), Fiser nije uspeo da se kvalifikuje zahvaljujuci vrlo kontroverznoj kazni zbog koje nije igrao partiju s sovjetskim inter-majstorom Gipslisom. Smatra se da se Fiser nije pojavio zato sto je smatrao nepostenim da mora da igra mnogo partija zaredom, ali prema njegovoj biografiji autora Bila Volsa, to je bio logican rezultat jer su organizatori turnira stalno menjali vreme igranja njegovih partija zbog verskih praznika i subote (Fiser je u to vreme bio pristalica Sve-svetske Crkve Bozje ).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Autor i urednik:

Mladen Obradović Bajgut

Srbin, rođen u Kuli 1969. godine. 1991. emigrirao iz Zagreba. Borac u Krajini. Muž jedne žene. Otac tri sina. Dvadeset godina radio kao market developer u korporacijama. Preduzetnik u Novom Sadu. Stoik.