NATO Imperija

Evropska Unija, S.A.D., Australija, Kanada (i druge zamlje članice Alijanse) nisu samostalne, već su pod kontrolom ratnog saveza, Alijanse, NATO pakta. Oni su samo logistička podrška ratnoj kampanji koja traje neprekidno.

Članice ne mogu samostalno unutar svojih perlamenata odlučivati o najvažnijem pitanju, a to je rat i veličina vojnog budžeta (zbog terorističkog napada 11.09.2001. su sve članice morale da krenu u rat). Demokratske institucije se bave samo manje relevantnim odlukama kako bi opravdali čitav proces. Mediji pod njihovom kontrolom održavaju iluziju o nekoj demokratiji, suverenitetu, nacionalnim institucijama, ali realno niko unutar ratnog saveza ne može, niti smije biti samostalan. Jedni su na čelu kolone drugi su na začelju, ali niko ne smije izaći iz stroja. To je smisao srpskog puta u Evropsku Uniju. Mi smo pod kontrolom NATO, ali na samom kraju, vučemo se vrlo sporo pa nas požuruju. Nekad smo bili rame uz rame sa saveznicima (u velikom ratu). Zatim kao peta kolona, gerilski, partizanski pokret duboko u pozadini neprijatelja (u drugom svjetskom ratu). Sad kad su od tog neprijatelja (Njemačka) napravili vjernijeg i većeg vazala mi smo degradirani. Ako sadašnje naše rukovodstvo pokaže veći stepen kooperativnosti, posvećenosti svjetskom miru (od Njemačke), možemo opet ići uz bok velikih lovaca (kao labrador retriever). Za tu (do sada najsavršeniju, najefikasniju, najbrutalniju) kapitalističku mašineriju smrti mislim da je najprimjereniji naziv NATO Imperija, a druge imperije (ruska, kineska, indijska…) pokušavaju da ih stignu, prerastu povećavajući svoj ratni, vojni budžet (i tako padaju u zamku
trke u naoružavanju koja je finansijski iscrpila SSSR).

Podelite ovo:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Autor i urednik:

Mladen Obradović Bajgut

Srbin, rođen u Kuli 1969. godine. 1991. emigrirao iz Zagreba. Borac u Krajini. Muž jedne žene. Otac tri sina. Dvadeset godina radio kao market developer u korporacijama. Preduzetnik u Novom Sadu. Stoik.